De artistieke coach

De Studiedagen en Coach Clinics van het Excellence Coachfestival vormen een continu doorlopend jaarprogramma waar coaches elkaar ontmoeten, inspirerende seminars en workshops bezoeken, verhalen delen over groei en transformatie en genieten van heerlijk eten en luisteren naar muziek.

In deze bijzondere Coach Clinic op vrijdag 10 maart 2023 besteden we aandacht aan de artistieke kant van de coach. Dat begint met het zoeken naar schoonheid in de ander. Ieder mens is een kunstwerk dat bedoeld is om te schitteren. Door zo naar de coachee te kijken, helpen we hem om zichzelf naar waarde te schatten. Het versterken van de unieke eigenheid van de coachee en het bekrachtigen van zijn bijzondere kwaliteiten vormen het uitgangspunt voor de coachee om te creëren, zich te ontwikkelen. De coach mag de coachee zien als een waardevol kunstwerk.

De artistieke coach
Deze manier van kijken is kenmerkend voor de artistieke coach. Hij heeft een nieuwsgierige houding en is op zoek naar het potentieel van de ander. Hij is niet bang om van gebaande wegen te gaan en durft te spelen met wat hij onderweg tegenkomen. Het is deze ontvankelijke en onderzoekende houding van de coach die de ander helpt om nieuwe inzichten te ontdekken, verborgen potentieel op te graven en ondergesneeuwde drijfveren bloot te leggen. Met als doel dat het kunstwerk nog meer tot haar recht komt.

Artistieke vaardigheden
In dit alles maakt de coach gebruik van artistieke vaardigheden, zoals creatief waarnemen, abstraheren en conceptualiseren. Verder zet de artisitieke coach zijn verbeeldingskracht in, kan hij associëren en ordenen. Het zijn allemaal vaardigheden waar zowel de kunstenaar als de coach gebruik van maken.

Artistieke coachtools
En natuurlijk maakt de artistieke coach ook gebruik van instrumenten en technieken die bovengenoemde processen en vaardigheden ondersteunen. Het inzetten van artistieke coachtools helpt ons als coach om nog meer vanuit onze artistieke rol te gaan coachen. Om dat te bevorderen bieden we jou de Coach Clinic “Coachen en Beeldende Kunst” aan.

Coachen en Kunst

Waarnemen
Een beeldend kunstenaar is iemand die – vaak vanuit zijn innerlijk – de wereld om zich heen waarneemt en zijn interpretaties daarvan omzet in een tastbaar beeld (bijvoorbeeld een borstbeeld, glasculptuur of gedenkteken) of een afbeelding (denk aan een foto, zandschilderij, tekening of collage). Het beeld vormt het resultaat van een creatief proces van observeren, onderzoeken en experimenteren. Voor de coachee is het aanwakkeren van verbeeldingskracht een krachtige invalshoek om cognitief meer los te komen van de situatie of coachvraag en onbewuste processen zichtbaar te maken.

Visualiseren
Door mogelijkheden en resultaten te visualiseren in een mentaal beeld of concept en dit om te zetten naar een fysiek kunstwerk, ontstaan er – zowel tijdens het proces van creëren als in de bespreking met de coach- vaak diepere inzichten op het niveau van gevoel, emoties, overtuigingen, missie en identiteit.

Uitbeelden
In deze Coach Clinic ga je oefenen en zelf ervaren hoe je dit soort tools kunt inzetten bij het begeleiden van coachees in het proces van waarnemen, visualiseren en uitbeelden. Daarvoor maken we een reis met enkele tussenstops langs de 5 milestones van het TransforMissioneel pad.

Wat gaat er gebeuren?

Ontdekken en beleven, dat is waar het om gaat deze dag. Je gaat veel experimenteren en oefenen met nieuwe inzichten en vaardigheden uit de wereld van de beeldende kunst toegepast in de coachsetting. En natuurlijk is er ruimte voor ontmoeting, misschien zelfs voor het aangaan van nieuwe collegiale vriendschappen.

Het programma

10.00 Ontvangst, welkom en opening
10.20 Workshop
Opdrachten en oefeningen
12.45 Lunch en wandeling
14.00 Workshop
Opdrachten en oefeningen
16.00 Afronding bijeenkomst

De trainer

Dorie Canters
Dorie coacht vanuit een rijke ervaring als kunstenaar, docent, trainer, mentor en coach. Ze is werkzaam in haar eigen atelier: Atelier Verbeelding. In haar werk maakt ze gebruik van lichaamsgerichte oefeningen, visualisatie oefeningen en creatieve/ kunstzinnige opdrachten door middel van tekenen en schilderen.

Gaandeweg heeft ze haar eigen methode ontwikkeld, waarbij ze beeldend werk combineert met coaching. Dat blijkt een krachtige combinatie. Beelden maken soms meer duidelijk dan woorden en geven uitdrukking aan de binnenwereld, waardoor nieuwe perspectieven en inzichten ontstaan bij de coachees. Coachen betekent daarom voor haar de potentie in de ander zien en tevoorschijn roepen.

Locatie

De workshop wordt gegeven in Atelier Verbeelding te Ede.

Adres en route
Het adres is: Otterloseweg 18a te Ede. De locatie is goed te bereiken met de auto. Klik hier voor het maken van een routebeschrijving. Er kan gratis worden geparkeerd op het terrein van “De Schuilplaats”.

Openbaar Vervoer
Er is een goede en snelle busverbinding naar de locatie (10 minuten). Neem bus 107 of 108 van het station Ede-Wageningen en stap uit bij halte Boschlust (107) of halte De Bosrand (108) . Wandel daarna naar Atelier Verbeelding. Klik hier voor een OV-routeoverzicht.

Wat draag je bij?

De trainingsbijdrage voor deze Coach Clinic is vastgesteld op € 149,= en overige kosten  (catering overdag en materiaalkosten) bedragen € 50,=. In totaal betaal je dus € 199= voor de gehele dag.

Btw
Bovengenoemde kosten zijn exclusief 21% btw.

Algemene Voorwaarden
Klik hier voor de Algemene Voorwaarden.