Hoogsensitiviteit in de coachpraktijk

Het is fascinerend. Iets dat er altijd al was, komt in onze tijd steeds duidelijker aan het licht. De een noemt het een hype omdat ‘iedereen’ het er ineens over heeft. De ander gebruikt het woord liever niet, juist omdát ‘het zo’n hype is’. Je wilt toch geen stempel of als zo’n gevoelig type met misschien wel een stoornis gezien worden.

Er is de nodige verwarring en onwetendheid rondom een Highly  Sensitive Person (HSP). Dat is jammer, maar ook onnodig. In de loop der jaren is namelijk best veel kennis verzameld over HSP. Recent wetenschappelijk onderzoek geeft steeds verfijnder inzicht in de werking van het brein. Het is inmiddels bekend dat het brein bij Hoogsensitieve mensen anders werkt dan bij niet Hoogsensitieve personen. Daar kunnen we ook in de coaching of begeleiding iets mee.

Je kunt er niet omheen

In je werk als professioneel begeleider, in welke hoedanigheid dan ook, krijg je met HSP te maken. Eén vijfde van de mensheid is hoog sensitief. Lang niet iedereen is zich daarvan bewust. Als je in balans bent, in een gezonde omgeving bent opgegroeid en het gevoel hebt dat je eigenheid er mag zijn, dan zul je – vaak onbewust – vooral de lusten ervaren. Het wordt anders wanneer emoties er vroeger niet mochten zijn, je altijd het gevoel had ‘anders’ te zijn of als je heel veel voelt bij een ander maar het lastig vindt om bij je eigen gevoelens te komen. Dan kan het, ook voor professioneel begeleider, een zoektocht zijn wat de oorzaak hiervan is.

Anderen zullen juist expliciet met HSP-gerelateerde vragen bij je aankloppen omdat ze de lasten ervan ervaren. Bijvoorbeeld: omgaan met te veel prikkels, het denken niet kunnen stoppen, moeilijk met grenzen om kunnen gaan of moeite hebben om te focussen. Overigens wil het niet zeggen dat HSP gerelateerde vraagstukken door mensen altijd worden herkend of benoemd als iets dat met HSP te maken heeft

Omdat er in Nederland pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw meer aandacht word gegeven aan Hoogsensitiviteit, ontdekken veel mensen via hun kinderen of kleinkinderen dat ze zelf wellicht ook hoog sensitief zijn.

Zicht op en omgaan met HSP

Psycho-educatie kan snel inzicht geven en bewustwording op gang brengen over HSP en ruimte geven aan keuzes en het ontwikkelen van nieuw gedrag. Dat is niet alleen van toepassing op de coachee, maar geldt ook voor de professioneel begeleider. Daarom wordt in de cursus veel aandacht gegeven aan de werking van HSP, het herkennen daarvan en de effecten die het heeft op de persoon en de interactie met zijn of haar omgeving. Vandaaruit worden praktische handvatten, tools en technieken aangereikt die kunnen worden gebruikt bij coachende interventies. Tijdens de cursus word je geholpen om dit te integreren in de coachbenadering die je reeds hebt ontwikkeld.

Wat gaat er gebeuren?

In de korte opleiding “Professioneel Coachen bij Hoogsensitiviteit” ga je ontdekken wat hooggevoeligheid (HSP) is, wat de kenmerken ervan zijn en krijg je globaal inzicht in het hoogsensitieve brein. De kwaliteiten en kracht van hoogsensitiviteit wordt voor het voetlicht gebracht en je leert specifieke coachtools te hanteren om in je eigen praktijk toe te passen.

Concreet wordt er aandacht gegeven aan het herkennen van HSP-kenmerken en de kracht van HSP. Het onderscheiden van eigenschappen en de effecten van HSP is een belangrijk aandachtsgebied. Je krijgt inzicht in het hoogsensitieve brein en weet hoe de cirkel van overprikkeling kan worden herkend en doorbroken. In de cursus leer je coachen op Ik-Grensbewustzijn en word je geholpen om het geleerde te integreren in je eigen manier van coachen.

Het programma

Dag 1 | Psycho-educatie over HSP

In de eerste bijeenkomst komen de volgende items aan bod:

 • HSP is een wijze van waarnemen
 • Kenmerken van HSP
 • HSP: gezond-denken of ziekte-denken
 • Het hoogsensitieve brein
 • Coachen van HSP

Dag 2 | HSP en grenzen

In de tweede bijeenkomst komen de volgende items aan bod:

 • De cirkel van overprikkeling
 • Onderscheiden van eigenschap en effect
 • Ik-grensbewustzijn
 • De kracht van HSP
 • Ervaringsdeskundigheid een pré als professioneel begeleider?
 • Coachen van HSP

Dag 3 | HSP in de coachpraktijk

In de derde bijeenkomst komen de volgende items aan bod:

 • Theoretische toets over het verplichte studiemateriaal.
 • Methodische integratie in de eigen coachbenadering
 • Begeleide Intervisie op praktijkvraagstukken
 • Praktische handreikingen en tools
 • Q & A met de docent

Studiebelasting

Deze cursus heeft 128 studiebelastingsuren. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit lees- en verwerkingsopdrachten.

Afhankelijk van je studietempo mag je rekenen op gemiddeld 8 uur studiebelasting per week tijdens de cursusperiode.

Literatuur

Tijdens de opleiding ontvang je de volgende boeken:

Verplicht

 • Annek Tol,  Hoogsensitiviteit professioneel gezien. Sensitiviteit als verklaring onder (psycho)somatische klachten. Boom/Nelissen, 2014.
 • Peter Klijssen e.a., Vind je aan/uit knop! Hoe je switcht van ineffectief naar effectief gedrag, Anderz, van Duuren Management BV, 2015.

Facultatief/ ondersteunend

 • Esther Bergsma, Het hoogsensitieve brein. Waarom je een vis niet moet vragen in een boom te klimmen, Booklight, 2019.

Examen

De cursus wordt afgerond met een theoretische toets over het verplichte studiemateriaal op de derde cursusdag.

 

Van harte welkom!

De cursus is bedoeld voor professionals (in opleiding) die in hun werksituatie te maken hebben met HSP en hen willen begeleiden. Het programma kan worden gevolgd door coaches, professionele begeleiders en leidinggevenden vanuit diverse disciplines. De cursus wordt gegeven op HBO-niveau, minimaal HBO denk- en werkniveau is daarom een vereiste.

Coaches
Deelname aan dit programma geeft recht op 18 Permanente Educatie Uren toegekend door de Nederlansde Orde van Beroepscoaches.

Onze alumni
We moedigen oud-studenten van Excellence Opleiding aan om hun coachprofessie te blijven ontwikkelen. Als aanmoedigingspremie ontvangen zij 10% korting op de onderwijsbijdrage.

Aan de opleiding "Professioneel Coachen van Hoogsensitiviteit" zijn 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO)

Data

De cursus wordt gegeven op de volgende dagen:

 • vrijdag 6 oktober 2023
 • vrijdag 1 december 2023
 • vrijdag 26 januari 2024

Programmatijden: van 09.30 tot 17.00 uur

Inspirerende locatie

Als opleidingslocatie is gekozen voor een centrale locatie in Nederland. Het viersterren Landgoedhotel Villa Vennendal te Nunspeet is een sfeervol buitenverblijf in een bosrijke omgeving en draagt bij aan de rust en inspiratie die nodig is voor een unieke ervaring tijdens deze opleiding.

Locatie Nunspeet

Vennenpad 5
8072 PX Nunspeet

Auto: klik hier voor het maken van een routebeschrijving.
OV: het treinstation is op enkele minuten loopafstand van de locatie.

 

 

 

 

Wat draag je bij?

De kosten voor deze opleiding bestaan uit twee onderdelen: een onderwijsbijdrage en studiekosten.

Onderwijsbijdrage

Voor deze opleiding is de onderwijsbijdrage vastgesteld op € 630,=.

Studiekosten

Naast de onderwijsbijdrage betaalt een deelnemer aan overige studiekosten: € 369,=.

Specificatie

 • Catering en Arrangementskosten: € 180,=
 • Studiemateriaal, literatuur en reprokosten: € 81,=
 • Examenkosten en certificering: € 100,=
 • Administratie en porto: € 8,=

Vroegboekkorting

Je ontvangt 10% korting* op de onderwijsbijdrage bij inschrijving vóór 1 augustus 2022.

Speciaal tarief voor alumni

Als je bij ons een diploma hebt gehaald op Foundation, Practitioner of Senior-Practitioner ontvang je een korting* van 10% op de onderwijsbijdrage.
Ontmoet tijdens deze nascholingscursus oud-studiegenoten en haal je benodigde PE-punten.

Btw

De opleidingskosten en bijkomende kosten zijn exclusief 21% btw.

Algemene Voorwaarden

Klik hier voor de Algemene Voorwaarden.

* aangeboden kortingen zijn niet te combineren.