Waar gaat het over?

De Studiedagen en Coach Clinics van het Excellence Coachfestival vormen een continu doorlopend jaarprogramma waar coaches, (gemeente)leiders en pastorale werkers elkaar ontmoeten, inspirerende seminars en workshops bezoeken, verhalen delen over groei en transformatie en genieten van heerlijk eten en luisteren naar muziek.

In de Coach Clinic op vrijdag 10 november neemt Robert Tolsma je mee in het spanningsveld tussen coachen en pastoraat en de mate van sturen in een gesprek of relatie. Misschien herken je als pastoraal werker of gemeenteleider het spanningsveld tussen het aanreiken van antwoorden uit de Bijbel en de ander zelf laten zoeken naar onderliggende principes en de beste oplossing voor zijn of haar situatie? In hoeverre vullen pastoraat en coaching elkaar aan en waar sluiten ze elkaar uit? Hoe sturend ben je als pastoraal werker, hoe prominent is de Bijbel aanwezig, wat is de invloed van gewoonten in de kerk of gemeenten op jouw benaderingswijze, wat is de plaats van het gebed, wat is jouw verantwoordelijkheid in het helpen van de ander?

Dit zijn allemaal vragen die gaan over de spanning en het evenwicht tussen ‘je gesprekspartner het stuur in handen geven’ en ‘de ander brengen op de bestemming die jij voor ogen hebt’. Een spanning die je kunt ervaren in elk gesprek en elke relatie.

In contacten binnen de kerk, in pastorale gesprekken en geloofsgesprekken is deze spanning er op een bijzondere manier. In deze gesprekken spelen vaak moreel ethische aspecten mee. Daarnaast weet of voel je je als voorganger of pastoraal werker verantwoordelijkheid om de ander ‘de goede kant’ (richting God) op te sturen. Je wilt voorkomen dat de ander blijft zondigen en zichzelf en anderen pijn doet. Het is toch jouw roeping om mensen op God en Zijn geboden te wijzen?

Op deze dag kijk je met behulp van concrete  oefeningen in de spiegel. Wat is jouw roeping? Wat is jouw verantwoordelijkheid ten opzichte van een ander en God? Hoe blijf jij als christen op de smalle weg en welke invloed heeft dat op de manier waarop je gesprekken voert over God en het geloof? En natuurlijk: waar is de ander het meest bij geholpen?

Wat gaat er gebeuren?

Deze dag kijk je naar de mate waarin je stuurt in pastorale en/of coach gesprekken. Om daar zicht op te krijgen en van daaruit dat afhankelijk van wat nodig is in te zetten, is waar het deze dag om gaat. Door middel van werkvormen en oefeningen kijk je in de spiegel en naar je eigen handelen. De ervaringen en ontdekkingen van de trainer en andere deelnemers zullen je verrijken. En natuurlijk is er ruimte voor ontmoeting, misschien zelfs voor het aangaan van nieuwe collegiale vriendschappen.

Het programma

Kijken naar je mate van sturen in gesprekken en relaties staat centraal. Je groeit in professionaliteit, doordat je na deze dag bewuster kunt kiezen wanneer je in welke mate je wilt sturen. Je wordt niet alleen geïnspireerd en geprikkeld door te luisteren naar de inzichten van een expert op het vakgebied, je gaat met het oog op de pastorale en coachpraktijk oefenen. Er is veel ruimte voor ontmoeting. Lekker eten en een schitterende omgeving horen tot de ambiance van deze bijzondere dag.

09.30 Inloop
10.00 Welkom en opening
10.30 Coach Clinic 1
Opdrachten en oefeningen
12.30 Lunch
13:30 Coach Clinic 2
Opdrachten en oefeningen
15.00 Break
15:30 Coach Clinic 3
Opdrachten en oefeningen
17.00 Afronding bijeenkomst

De trainer

Robert Tolsma

Robert is sinds 2010 verbonden aan CC Excellence als TransforMissioneel Coach. Kerken en gemeenten zijn zijn doelgroep. Vanuit een jarenlange ervaring begeleidt Robert geestelijke groei processen in kerken en gemeenten, zonder het organisatieproces uit het oog te verliezen. Het is zijn missie om mensen te stimuleren een stap richting God te zetten.

Als mensen problemen in hun leven ervaren, is dat bij uitstek een moment om hen in contact te brengen met God en hen te leren God bij hun leven te betrekken. Pastorale gesprekken en coach gesprekken kunnen daaraan bijdragen.

Robert heeft het programma “Luisteren met je Hart” ontwikkelt. Hierin leer je als christen om op een ongedwongen manier in alledaagse gesprekken het hart van anderen te raken en ruimte te geven aan een ontmoeting met God.

Inspirerende locatie

Als locatie voor de CoachClinic is gekozen voor een centrale locatie in Nederland. Het viersterren Landgoedhotel Villa Vennendal te Nunspeet is een sfeervol buitenverblijf in een bosrijke omgeving en draagt bij aan de rust en inspiratie die nodig is voor een unieke ervaring tijdens deze opleiding.

Overnachting

Wil je voor of na de bijeenkomst jezelf verwennen met een overnachtingsarrangement neem dan contact op met het hotel en vraag naar de mogelijkheden. Bij overnachting voorafgaand of aansluitend op de cursusdag ontvang je 10% korting op de prijs (kortingscode: CC Excellence).

Locatie

Vennenpad 5
8072 PX Nunspeet

Auto: klik hier voor het maken van een routebeschrijving.
OV: het treinstation is op enkele minuten loopafstand van de locatie.

Wat draag je bij?

De trainingsbijdrage voor deze Coach Clinic is vastgesteld op € 149,= en overige kosten  (catering overdag en materiaalkosten) bedragen € 50,=. In totaal betaal je dus € 199= voor de gehele dag.

Geestelijk werkers korting
Ben je werkzaam binnen de kerk dan ontvang je een geestelijk werkers korting van 25% op de trainingsbijdrage. Gebruik bij inschrijving de vouchercode PASTOR23.

Btw
Bovengenoemde kosten zijn exclusief 21% btw.

Algemene Voorwaarden
Klik hier voor de Algemene Voorwaarden.