Ga terug naar Blogs

Hemelvaart en delegeren

Na Zijn opstanding geeft Jezus 40 dagen lang onderwijs over het Koninkrijk van God. Pas daarna keert Hij terug naar Zijn Vader in de hemel (Hand. 1:3). Waarom doet Hij dat? Omdat de discipelen een immens zware en verantwoordelijke taak te wachten staat. Hemelvaart gaat niet alleen over de Thuiskomst van Jezus. Hemelvaart gaat ook over het overdragen van Zijn missie. Jezus is aan het delegeren!

Drie jaar eerder sprak Hij openlijk de woorden: “Het koninkrijk Gods is gekomen. Bekeert u en gelooft het Evangelie” (Marc. 1:17). Nu Zijn taak op aarde is afgelopen geeft Jezus het stokje door. Tijdens zijn Hemelvaart geeft Hij de discipelen de opdracht om “Zijn getuige te zijn in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde” (Hand. 1:8). Om ze hier maximaal op voor te bereiden geeft Hij hen 40 dagen lang extra training. Jezus delegeert door hen bekwaam te maken voor hun taak.

Drie jaar lang had Jezus een groep eenvoudige mensen getraind met het doel om Zijn missie voor te zetten als Hij er niet meer zou zijn. Nu verlangt Jezus naar een weerzien met Zijn Vader (Joh. 17:4-5, 11). Heel Zijn bediening was er op gericht om Thuis te komen en Zijn werk aan anderen over te dragen. In de dagen voor Zijn vertrek geeft Hij ze nog laatste instructies mee. Want de discipelen twijfelen of ze er wel klaar voor zijn (Matt. 28:17). Daarom zegt Jezus, voordat Hij hen de wereld in zend: “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde…” (Matt. 28:18). Met andere woorden: zie niet op jezelf, maar op Mij! Hij beloofde hen dat ze de kracht van de Heilige Geest ontvangen (Hand. 1:8). Jezus delegeert door hen moed en kracht te geven.

Ik wil graag een volgeling van Jezus zijn en vrijmoedig aan anderen vertellen wie Hij is. Maar ik voel me vaak tekortschieten. Veel dingen begrijp ik niet, dan denk ik dat ik te weinig kennis of inzicht heb. Soms vragen mensen aan mij: waar is God dan? Op dat moment staar ik ook in de lege, blauwe lucht. Verbijsterd en onthutst over wat God soms in mijn leven of in het leven van een ander toelaat. Dan snap ik er niets van.

Wat ben ik blij dat Jezus tegen zijn discipelen heeft gezegd: “Jullie hebben Mij niet uitgekozen, Ik heb jullie uitgekozen” (Joh. 15:16). Hij gelooft in ze, ondanks hun zwakheden en tekortkomingen. Ik voel me vaak niet waardig, maar Hij acht me wel waardig. Hemelvaart is het vertrouwen dat God door ons heen werkt. Jezus delegeert door hen Zijn vertrouwen te geven.

De boodschap van Hemelvaart is dat Jezus het aandurft om Zijn missie in onze handen te leggen. Gods missie is nu ook onze missie. “Ga de wereld in en vertel de mensen wat jullie van Mij hebben gezien en gehoord”, zei Hij (Hand. 1:8). “En doop hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest” (Matt 28:19. Jezus delegeert door hen Zijn volmacht te geven om in Zijn naam te handelen. Na het uitspreken van deze woorden werd Hij opgenomen (Hand. 1:9).

LEESTIP: vervang in de vetgedrukte regels het woord ‘hen’ door ‘mijn’ en ‘hun’ door ‘ons’…

Ga terug naar Blogs