Ga terug naar Blogs

Waarom ben ik hier aan begonnen

Naarmate de Webinar “Als het leven duwt” dichterbij komt, dringt de vraag “Waarom doe ik dit?’ zich steeds meer aan mij op. Ik vind het reuze spannend. Niet alleen omdat ik over mijn eigen leven zal delen, maar ook omdat ik er naar verlang dat het anderen zal bemoedigen. Dan leg ik de lat voor mezelf hoog en ontstaat de bekende ‘writersblock’. Nu denk ik: wat ga in hemelsnaam vertellen? En dan voel ik mezelf wegzakken…

De aanleiding

Op zich is die waarom-vraag niet eens zo slecht. Als ik opnieuw helder voor ogen heb waarom ik dit doe, dan heb ik ook mijn drijfveer en motivatie weer te pakken.

Als ik terugga in gedachten dan is de aanleiding om met dit thema bezig te zijn de hersenbloeding van mijn vrouw Janine eind december 2019. Vanaf dat moment ben ik gaan schrijven. In eerste instantie bedoeld voor mezelf. Om weer eens terug te lezen wat ik belangrijk vind als het stormt in mijn leven. Als herinnering hoe ik betekenis kan vinden in situaties waar ik niet zelf voor heb gekozen.

Nu we vijftien maanden verder zijn overschaduwt dankbaarheid de periode die we hebben mee gemaakt. Alle delen van het lichaam van Janine die waren uitgevallen of aangedaan zijn hersteld en we zien op lange termijn uit naar volledig herstel. Ik deze periode ben ik diep onder de indruk gekomen van de wilskracht waarmee ze het leven oppakt en inhoud geeft. Haar blik is gericht op de toekomst en op hoe ze in hier en nu van betekenis kan zijn voor anderen.

Het leven kan zo mooi zijn, maar soms ook zo rauw en meedogenloos.

De sprongen in mijn leven

Deze gebeurtenis en de impact van Corona op ons bedrijf heeft ons opnieuw stilgezet en geholpen te reflecteren op ons leven. In mijn gedachten kwamen de vele sprongen die ik heb gemaakt in mijn leven. De meest risicovolle waren samen met Janine. We hebben daar nooit spijt van gehad, ook al liepen die sprongen niet altijd even goed af. Terugkijkend beseffen we dat elke sprong nodig is geweest om de volgende te kunnen maken.

Het heeft ons gekneed en gevormd, het heeft ons dichter bij elkaar en bij onze dromen en idealen gebracht. Die dromen zijn niet zo groot. Als we ergens een stukje geluk kunnen brengen door iemand te laten ontdekken waar het in zijn of haar leven om draait, dan is dat de verwezenlijking van zo’n droom.

In ons verlangen om zo bezig te zijn hebben we door de jaren heen ervaren dat het leven duwt. We hebben gehuild om de zoveelste miskraam, ons geschaamd toen we financieel aan de grond zaten, ons gefrustreerd gevoeld als ons lichaam het weer eens liet afweten en verdriet ervaren in het loslaten van geliefden. Het leven kan zo mooi zijn, maar soms ook zo rauw en meedogenloos.

Zelfs als ik word geduwd door het leven heb ik nog steeds de keuze om te springen.

Een diep verlangen

In dit alles wordt mijn kiem geraakt. De kiem waarin mijn unieke eigenheid en het doel van mijn bestaan verborgen ligt. Om die te laten ontkiemen moet ik soms moedige keuzen maken en springen. Zelfs als ik word geduwd door het leven heb ik nog steeds de keuze om te springen. Dat maakt het leven, met al haar onvoorspelbaarheid, de moeite waard.

In de afgelopen dertig jaar van professioneel begeleiden hebben we ontdekt welke zaken van belang zijn in dat kiemproces. Met CC Excellence zijn we nu ruim tien jaar bezig om de lessen die we hebben geleerd door te geven via verhalen en door onderliggende principes te conceptualiseren en coaches erin op te leiden. Zo is het TransforMissioneel gedachtegoed ontstaan. Nu dit gedachtegoed vele jaren in de praktijk wordt toegepast en honderden coaches hierin zijn opgeleid maken we de sprong om het nog meer onder de aandacht te brengen.

De Webinar “Als het leven duwt” is slechts een introductie, een voorproefje daarvan. Het is ergens in mijn gedachten ontstaan als onderdeel van mijn verwerking toen het leven mij opnieuw duwde naar een plek waar ik niet wilde zijn. Maar daarmee heeft het ook opnieuw mijn kiem geraakt. Een diep verlangen om de TransforMissionele principes van groei en verandering uit te delen. Ik hoop dat je gaat kijken!

Ga terug naar Blogs