Ga terug naar Blogs

Schipper zijn

In het Bijbels Dagboek “Geloofsmomenten” van KokBoekencentrum bespreek ik een maand lang de vier kernwaarden van het TransforMissioneel Coachen: Authenticiteit, Verbondenheid, Meesterschap en Regievoeren. Een mooi boek voor in het Kerstpakket! Hieronder staat een meditatie die hoort bij het weekthema “Regie voeren”.

Bestel het boek

Schipper zijn

Regie voeren is iets anders dan het leven naar onze hand zetten. We zijn geen schepper van ons leven. Regie voeren is ook niet onszelf overgeven aan wat er gebeurt. Als het leven stormt, wil je niet als een speelbal alle kanten op gespeeld worden. We kunnen wel schipper zijn van ons leven. Een schipper kent zichzelf en zijn bestemming, en stuurt zijn boot nooit alleen. Als het leven duwt, dan houd je je doel voor ogen, maar je weet ook dat je anderen nodig hebt om veilig in de haven aan te komen.

Regie voeren houdt daarom altijd rekening met anderen die door jouw keuzes worden getroffen. Dat maakt het er niet altijd gemakkelijker op, maar omdat je het samen doet, kom je vaak wel verder. Om dat te leren, heeft God ons de gemeente gegeven. Dat is de plek waar jij tot je doel mag komen, maar waar je ook rekening houdt met de ander. Soms duwt en schuurt dat. Dan kun je speelbal zijn (laat maar gebeuren) of schepper (ik vertel hoe het gaat), maar God wil ons leren om dan schipper te zijn, door met elkaar mee te bewegen in de storm, elkaar niet los te laten en samen Jezus voor ogen te houden. Want dan komen we altijd goed uit!

Hoe reageer jij op moeilijke situaties? Ben jij dan een schepper, speelbal of schipper? Waaruit blijkt dat?

 

 

Tip: volg een workshop over dit thema

Ga terug naar Blogs