Dialoogdag Open Venster

Dinsdag 11 juli 2023

Het onderzoek naar de interne organisatie van Bethel bestaat uit twee fasen. De eerste fase is geweest en bestond uit gesprekken met hoofden en managers. Het doel hiervan was om te ontdekken en te begrijpen wat de ervaringen zijn van alle betrokkenen en wat de impact en betekenis hiervan is. De inhoud van alle gesprekken zijn over elkaar heen gelegd, waardoor herhalingen, patronen en dynamieken zichtbaar werden. Deze zijn beschreven in het concept-verslag ‘Open Venster’, waarin ook aanbevelingen zijn gedaan en een voorstel voor verbetering en verandering.

Op dinsdag 11 juli vindt de tweede fase plaats. Iedereen heeft de bevindingen van het concept-verslag kunnen laten bezinken. Tijdens de Dialoogdag gaan we hierover met elkaar in gesprek. Luisteren en ontmoeten staat deze dag centraal. Het doel hiervan is om samen een nog scherper beeld te krijgen van wat er aan de hand is en wat nodig is. Van losse individuele verhalen (fase 1) maken we dus de beweging naar het gezamenlijk verhaal (fase 2).

In de voorbereiding voor de Dialoogdag vind ik het fijn om rekening te houden met jouw verwachtingen over de inhoud en het resultaat. Hiervoor heb ik twee eenvoudige vragen geformuleerd. Je vind ze onderaan deze pagina. Mijn vraag aan jou is om deze vragen voor woensdag 21 juni te beantwoorden. Alvast bedankt voor je reactie!

Jouw persoonlijke voorbereiding

Tot slot wil ik je uitnodigen om praktisch en geestelijk ruimte te creëren om dit proces de juiste aandacht te geven. Je kunt op dezelfde manier doorwerken als je de afgelopen maanden hebt gedaan (in afwachting van volgende stappen), maar misschien is het juist nu de tijd om bewust iets te doen wat je normaal gesproken niet zou doen. Ik geef enkele suggesties:

  • Ontmoet elke week een of twee collega’s die je minder goed kent. Neem de tijd om te ontdekken wie de ander is, hoe zijn/haar leven er uit ziet, wat hem/haar bezig houdt in het dagelijks leven, enzovoort.
  • Observeer wat er goed gaat. Maak dat praktisch en persoonlijk door bijvoorbeeld elke dag aan een collega te vertellen wat je in hem of haar waardeert en waarom. Spreek er samen kort over.
  • Bid voor dit proces. Het wordt direct concreet en persoonlijk als je voor enkele van je collega’s bidt (niet met de vraag of God hem/haar wil veranderen, maar of God de persoon en jullie samenwerking wil zegenen). Maak hier de komende weken een dagelijkse gewoonte van.
  • Reflecteer de komende weken op de vraag: “Wat ga ik besluiten om anders te doen en wat betekent dat concreet” of “Waarin heb ik iets te veranderen en hoe ziet dat er praktisch uit?”. Een vervolg daarop is: “Wat gaan mijn collega’s daar van merken” of “Wat zijn de gevolgen daarvan voor het samen werken?”.

Bedankt voor je inzet. Ik wens je van harte Gods zegen toe!

Bart Broekman
Procesbegeleider


Vragenlijst

Inzenden voor woensdag 21 juni