Goede boeken over leiderschap en coaching

Soms krijg ik de vraag “Wat zijn goede boeken over leiderschap en coaching?”. Tja, dat is een lastige vraag. Het veronderstelt dat er ook niet goede boeken zijn over leiderschap en coaching. Maar wat is ‘goed’ en wat is ‘niet goed’?

– door Bart Broekman

In de praktijk heeft de waardering voor een boek vaak te maken met wat aansluit bij je eigen beleving en context. Voor onze opleidingen gebruiken we ‘goede boeken’ omdat ze aansluiten bij wat we belangrijk vinden: waardengedreven, praktijkgericht, prikkelend en onderbouwd met studie en ervaringen. Daarnaast raken ze de thema’s uit het TransforMissioneel gedachtegoed en zijn veel van de auteurs ook gastdocent of werken ze mee aan masterclasses die we organiseren (we hebben dus ook iets met de schrijver zelf).

Op deze site vind je een overzicht van de boeken die we gebruiken binnen onze opleidingsprogramma’s. Zo krijg je een indruk van wat wij onder ‘goede boeken’ verstaan. Maar het is slechts een selectie. Onze cursisten en studenten krijgen regelmatig een overzicht van boeken die ze volgens ons echt zouden moeten lezen (en die staan niet op onze site). Dat zijn boeken die het vakgebied een boost hebben gegeven door nieuwe inzichten en hebben bijgedragen aan een beter begrip wat het betekent om leider of coach te zijn.

Er zijn meer goede boeken dan er tijd is om ze allemaal te lezen. Maar dat is ook niet zo erg. Als je maar leest. Van elk goed boek steek je iets op. En zit er een minder goed boek tussen -omdat het niet goed aansluit bij wat je nodig hebt, niet prikkelt, te theoretisch is, niet goed is onderbouwd – dan weet je dat je zo kunt grijpen naar een beter boek die je klaar hebt liggen.

Wat iemand een ‘goed boek’ vindt, vindt de ander weer helemaal niets. ‘Goed’ is erg subjectief. Maar ik weet wel wat ‘slecht’ is. Namelijk als je als leider of coach (bijna) niet leest over je vakgebied. Als het onze taak is om anderen te helpen tot ontwikkeling te komen, dan begint dat bij onszelf, onder andere door boeken te lezen. En weet je niet welke je moet kiezen? Dan hebben wij nog wel een rijtje ‘goede boeken’ voor je. Klik hier.

Veel leesplezier!