Retreat, ontmoeting, coaching en training

Ook te volgen als eendaagse stiltetraining op zaterdag 29 juni

De stiltetraining ‘Wie ben ik als metgezel in mijn professie‘ is een combinatie van retreat, ontmoeting, coaching en training voor iedereen de verantwoordelijk is voor het welzijn en de ontwikkeling van anderen, zoals coaches, leraren, leidinggevenden, begeleiders en hulpverlener. Samen zoeken we de rust en de stilte die alleen Jezus kan bieden. Met Hem aan onze zijde gaan we elkaar helpen om scherp(er) te krijgen wat het betekent om een metgezel te zijn in je professionele rol. Je wordt uitgenodigd om jouw visie, roeping, persoonlijkheid en unieke kenmerken in het omgaan met de ander woorden en beelden te geven. Hiermee geef je klank en kleur aan je beroepshouding en beroepsidentiteit.

Doel

Aan het eind van deze stiltetraining heb je meer zicht op jouw profiel als professional vanuit het gezichtspunt van metgezel-zijn en wat de implicatie en betekenis daarvan is in de praktijk van jouw handelen.

Onderwerpen

Onderwerpen die voorbij komen zijn:

 • Jezus nabij
 • De professional als metgezel
 • De reis die ik maak
 • De stilte als kracht
 • De bron waaruit ik leef
 • De schouders waar ik op sta
 • De roeping die ik leef
 • De professional die ik wil zijn
 • De invloed die ik heb
 • Geborgen in Zijn hand

Resultaten

In deze stiltetraining gaan we terug naar de bron van ons leven. Hoewel er kennis aan bod komt, gaat het vooral om kennen. Wie ik ben, wie ik ben ik in Hem en wie ik ben in mijn professie. We nemen alle rust en de tijd om daar beelden en woorden bij te vinden. Aan het eind van deze tweedaagse stiltetraining:

 • heb je een helder(der) beeld van wie jij bent en waartoe je groepen bent als in je professionele rol,
 • heb je een doorleefd en authentiek profiel van wie jij bent en mag zijn in je professie en wat dat betekent voor jouw omgeving,
 • ben je in staat om vanuit een diep innerlijk besef woorden te geven aan wie jij bent als persoon en professional.

Opbouw

De stiltetraining is opgebouwd volgens het stramien:

 • Inspiratie, o.a. door korte diensten/meditaties in de Stiftskerk.
 • Bezinning, o.a. via gerichte (wandel- en reflectie) oefeningen.
 • Onderzoek, o.a. via keuzeactiviteiten en korte coachsessies.
 • Verwerking, o.a. via korte plenaire sessie, een gerichte thuisopdracht en na afloop een online coachsessie.

Het programma kent gezamenlijke momenten waarin we een kader creëren voor het thema en inzichten delen. Verder bestaat het programma uit keuzeactiviteiten die je in alle rust en stilte kunt doen, alleen of samen met anderen. Je kiest werkvormen en oefeningen die het beste aansluiten bij jouw situatie en jouw vraagstuk rondom het thema van deze stiltedagen. Ook ontvang je een online coachsessie na afloop van het programma (tussen de twee dagen door als dat beter bij je past).

Begeleiders

De dagen staan onder leiding van Bart Broekman. Bart is oprichter en eigenaar van CC Excellence. Zijn roeping is om mensen in aanraking brengen met hun ontwikkelkracht, zodat gaat groeien wat in de kiem aanwezig is. Naast opleider, spreker en trainer is Bart in het dagelijks leven een metgezel voor coaches en leidinggevenden. Hij begeleidt kerken, organisaties, teams en medewerkers in processen van ontwikkeling en verandering. Bart is auteur van boeken, artikelen en onderwijsmateriaal over coaching, persoonlijk leiderschap, gemeenteopbouw en geestelijke groei.

Robert Tolsma is coach en trainer en heeft een hart voor het begeleiden van geestelijke groeiprocessen in personen, groepen en gemeenten. Robert heeft het programma “Luisteren met je Hart” ontwikkelt. Hierin leer je als gelovige om op een ongedwongen manier in alledaagse gesprekken het hart van anderen te raken en ruimte geven aan een ontmoeting met God. Binnen Excellence Opleiding is Robert praktijkbegeleider en trainer binnen de Practitioner-opleiding en ‘De reis van je leven!’.

Stiltelocatie

We hebben gezocht naar een plek die je gaat helpen om in de rust te komen. We zijn uitgekomen bij een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw, gelegen in de prachtige omgeving van ‘Het Stift’ te Weerselo. De tijd heeft hier stil gestaan. De locatie zal ons helpen om in de stilte komen, te vertragen en antwoord te vinden op de vraag: wie ik ben als metgezel? ‘Het Stift’ is een beschermd erfgoed met een bijzondere historie. Een onderdeel van het programma is een rondleiding over het beschermde erfgoed.

Historie

Op ‘Het Stift’ en in de Stiftskerk loop je in de voetstappen van mensen die er eeuwenlang hebben gewoond en gewerkt. Het is ruim 800 jaar geleden dat hier een leefgemeenschap werd gesticht door Hugo van Buren. De commune werd in 1152 omgevormd tot een Benedictijner dubbelklooster waarin zowel monniken als nonnen woonden. Een eeuw later verlieten de laatste monniken Weerselo de – vooral adellijke – nonnen bleven.

In de eerste helft van de 16e eeuw veranderden de freules hun leefgemeenschap formeel in een (adellijk) Stift. Het klooster in Weerselo kreeg steeds meer een adellijk stempel. De officiële regels van Benedictus werden te zwaar geacht voor de adellijke dames, daarom werden ze versoepeld. De freules veranderden hun leefgemeenschap ook formeel in een ”Stift” dat wil zeggen dat de kloosterregels voor hen niet in volle omvang golden.


Adres

Het Stift 9
7595 LE Weerselo
Routebeschrijving

Beelden

Klik hier voor een video-impressie van de locatie.

 

 

Praktische informatie

Data en tijden

Het programma is verspreid over twee dagen. Ben je verhinderd om twee dagen te komen, dan is zaterdag 29 juni geschikt om als eendaagse training mee te maken. De trainingsdagen zijn op:

 • vrijdag 7 juni 2024
 • zaterdag 29 juni 2024 (ook voor 1-daagse deelnemers)

De programmatijden zijn van 10.00 – 17.00 uur. De dagen zijn volledig verzorgd, je hoeft dus geen consumpties mee te nemen.

Persoonlijke coachsessie

Hoewel er alle ruimte is voor stilte en persoonlijke bezinning is er ook volop gelegenheid om klassikaal en in oefeningen met andere deelnemers te sparren. Ook de trainers en coaches zijn aanwezig om korte coachsessies met je te voeren. Na de eerste of de tweede dag is er de mogelijkheid om een online coachsessie te hebben met de trainer/coach, om je in het proces te houden of om de resultaten beter te borgen.

Opleidingskosten

Het programma bestaat uit een deelnemersbijdrage en arrangementskosten.

Programmakosten

De programma- en begeleidingskosten (inclusief een online coachsessie na afloop) is vastgesteld op € 275 ,- per dag.

Arrangementskosten

De arrangementskosten voor de stiltetraining zijn € 110- per dag Dit bedrag is opgebouwd uit twee onderdelen:

 • Kosten voor materialen en activiteiten: €25,-
 • Locatie- en (all in) cateringkosten: € 85,-

Permanente Educatie (PE)

Dit programma valt onder het bijscholingsaanbod. Daarom zijn er Permanente Educatie Uren aangevraagd bij de NOBCO. Als je hier gebruik van wilt maken, geef dit dan aan bij de inschrijving. Deze service bieden we je kosteloos aan. (Let op: alleen voor deelnemers die de tweedaagse training volgen).

Korting

Besluit je om na dit programma deel te nemen aan het coachprogramma ‘De reis van je leven’, dan ontvang je een korting van € 100,- op de onderwijsbijdrage of -als je dat liever hebt – een boekenbon van Managmentboek.nl met dezelfde waarde (deze wordt verrekend bij de start van De reis van mijn leven). Maak dit bij inschrijving kenbaar met de vouchercode STILTE100


Btw

De opleidingskosten en bijkomende kosten zijn exclusief 21% btw.

Algemene Voorwaarden

Klik hier voor de Algemene Voorwaarden.