Vitaliteitscan

Hieronder vind je een eenvoudig instrument om je vitaliteit te meten. Met de vitaliteitscan sta je bewust een moment stil om te ontdekken hoe het met je. Dit is een handige tool in perioden dat je stress of druk ervaart. Er zijn veel manier om je vitaliteit te meten. Dit is een van de manieren.

Je scant in enkele minuten de volgende gebieden: Hoofd (verstand), Hart (gevoel), Handen (lichaam) en Heer (geest). Dat klinkt eenvoudig, maar sommige mensen vinden het lastig om bijv. hun gevoel te benoemen of om spierspanning te ontdekken. Het scannen van deze gebieden helpt je om de juiste keuzen te maken voor die dag (wat kan ik doen om vandaag aandacht te besteden aan een ‘rood/oranje’ gebied, hoeveel taken en activiteiten kan ik aan, heb ik iets te communiceren naar mijn omgeving, enzovoort).

Doe de vitaliteitscan aan het begin van de dag. Omdat een dag onvoorspelbaar kan verlopen, kan het het nodig zijn om dit halverwege de dag te herhalen.

Video

In deze video legt Bart Broekman uit wat stress precies is en legt hij uit hoe de #vitaliteitsmeter werkt.

De vier scangebieden

Hoofd
Ervaar je mentale ruimte in je hoofd? Voelt je hoofd zwaar of licht? Kan er nog iets bij in je mentale ruimte of moet je juist tijd nemen om mentale ruimte te creeren?

Hart
Hoe is je gemoedstoestand? In wat voor stemming ben je? Hoe voel je je op dit moment? Welke emoties ervaar je?

Handen
Wat voel je in je lijf. Is er spierspannig? Doe een bodyscan door je belangrijkstre spiergroepen bij langs te lopen en ontspan de spieren waar nodig.

Heer
Ben je aangesloten op je geestelijke bron? Ben je geestelijk opgeladen? Wat heb je van Hem nodig deze dag?

Download Vitaliteitscan

CC Excellence © Vitaliteitsmeter – de vitaliteitsmeter is vrij te gebruiken voor eigen gebruik of in de coachpraktijk. Bij publicaties stellen we een bronvermelding op prijs.